Extension experiences in times of pandemic: An experience report
Abstract
Food and nutrition education is an important factor for health promotion and disease prevention, and extension projects can perform actions aimed at the population's quality of life. The aim of this article is to describe the activities carried out by a student of the Nutrition course at the Federal University of Viçosa (UFV) as a scholarship holder of the project "Nutritional care for adolescents at an Application College: educational actions for health promotion and disease prevention" in the context of the COVID-19 pandemic. The project aims to promote the health and quality of life of students of the college. Due to the pandemic, the actions were adapted to the remote context, including meetings on a digital platform, preparing posts for social networks and developing abstracts for events. In this way, the actions contributed to orienting adolescents about food and nutrition and to promoting greater visibility for the project, which was also essential in the training of the scholarship holder, as it helped in the development of skills regarding digital platforms, content production and oratory. Therefore, carrying out extension activities during the pandemic period was a challenge and at the same time, proved to be of great relevance for health promotion.
References
DUTRA, L. V. et al. Ações de educação alimentar e nutricional com adolescentes em um colégio de aplicação: uma experiência de extensão universitária. Revista ELO - Diálogos em Extensão, v. 10, 2021. DOI 10.21284/elo.v10i.12747. Disponível em https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/12747/6934. Acesso em: 07 fev. 2022.
LIU, S.; LIU, Y.; LIU, Y. Somatic symptoms and concern regarding COVID-19 among Chinese college and primary school students: A cross-sectional survey. Psychiatry Research, v. 289, 2020. DOI 10.1016/j.psychres.2020.113070. Disponível em https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7227526/pdf/main.pdf. Acesso em: 07 fev. 2022.
MALTA, D. C. et al. The COVID-19 pandemic and changes in the lifestyles of Brazilian adolescents. Revista Brasileira de Epidemiologia, v. 24, p. 1–13, 2021. DOI 10.1590/1980-549720210012. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rbepid/a/4xc9dNPPnXXNMtSYpJX3kqh/?lang=en. Acesso em: 07 fev. 2022.
MORAIS, N. D. S; MIRANDA, V. P. N; PRIORE, S. E. Associações entre insatisfação corporal e frequência alimentar em adolescentes do sexo feminino. R. Assoc. bras. Nutr., v. 12, n. 2, p. 5–20, 2021. DOI https://doi.org/10.47320/rasbran.2021.1690. Disponível em: https://www.rasbran.com.br/rasbran/article/view/1690/377. Acesso em: 07 fev. 2022.
RIBEIRO, J. B. et al. Hábitos e comportamentos alimentares e estado nutricional de adolescentes que residem sem a presença dos familiares, de um colégio de aplicação. Revista da Associação Brasileira de Nutrição, v. 7894, p. 26–30, 2019. Disponível em: https://www.rasbran.com.br/rasbran/article/view/1365/261. Acesso em: 07 fev. 2022.
ZANUTTO, A.; ISHIDA, S. P.; DUARTE, E. R. Projeto de extensão “Orquestrando a reciclagem”. Revista Conexão UEPG, v. 13, n. 2, p. 340-349, 2017. DOI https://doi.org/10.5212/Rev.Conexao.v.13.i2.0011. Disponível em: https://revistas.uepg.br/index.php/conexao/article/view/9396/5739. Acesso em: 07 fev. 2022.
WORLD HEALTH ORGANIZATION. Physical Status: The use and interpretation of anthropometry. Technical Report Series n. 854, Geneva: WHO; 1995. Disponível em: https://apps.who.int/iris/handle/10665/37003. Acesso em: 07 fev. 2022.
Os autores mantém os direitos autorais dos documentos publicados na Alemur e cedem à revista o direito de publicação dos texto e seus metadados (em múltiplos suportes e formatos), inclusão em bases de dados e assinatura de acordos de indexação atuais e futuros (mesmo com licenças menos restritivas, para os textos, ou sem restrições, para os metadados), de modo a garantir a indexação do documento publicado e seus metadados.
Todos os documentos publicados são distribuídos em acesso aberto, nos termos da Licença Creative Commons Atribuição - Não-Comercial 4.0 Internacional (CC-BY-NC) que permite o uso, a distribuição e reprodução em qualquer meio desde que sem fins comerciais e que o artigo, os autores e o periódico sejam devidamente citados; garantindo uma ampla disponibilização do conhecimento científico e democratização do acesso.
A Alemur não só autoriza como incentiva que os autores e as equipes técnicas de repositórios digitais e outras bases de dados não comerciais depositem cópias dos artigos publicados em blogs pessoais, sites profissionais e locais semelhantes (sempre oferecendo a referência detalhada do documento), nos termos da Licença Creative Commons Atribuição - Não-Comercial 4.0 Internacional (CC-BY-NC).